Проблема енергозбереження в Україні

14 ноя, 11:56

Найголовнішою проблемою сьогодні для України є проблема реального енергозбереження. Про це повідомив народний депутат України Володимир Майстришин під час круглого столу ініційованого фракцією Народної партії ВРУ та Комітетом з питань промислової політики та підприємництва.
 
В. Майстришин зазначив, що Україна на сьогоднішній день є першою країною у світі за показником споживання енергоносіїв на одиницю продукції. Після України найбільшими споживачами енергоносіїв є Росія та Білорусь. Надзвичайно велике енергоспоживання вітчизняного виробництва, яке у 3-5 разів перевищує аналогічні показники розвинутих країн і сягає 42% загально-виробничих видатків, сьогодні стає реальною загрозою національній безпеці. Він зазначив, що Україна кожного року споживає енергоносіїв на суму 12 млрд. доларів. З 1996 по 2005 рік темпи приросту споживання енергії значно випереджають темпи приросту доходів громадян.
 
За його словами, Україна на сьогоднішній день докуповує всього 35% природного газу від загального об’єму споживання. Тобто, якщо сьогодні заощадити 35%, то Україна стане де-факто незалежною державою.
«Ми можемо реально стати незалежною державою. Для цього, власне, треба запровадити дієву програму енергозбереження»,— підкреслив він.
За його словами, у разі збільшення ціни на газ до 120 доларів за 1000 кубометрів, зупиниться вітчизняне хімічне виробництво, а якщо ціна становитиме 140 доларів — виникнуть великі проблеми в металургії.
«Ми будемо всіма зусиллями підтримувати ціну на газ, яка у нас сьогодні близько 60 доларів за 1000 кубометрів»,— зазначив він.
 
В. Майстришин також повідомив, що Україна єдина країна, яка не має системи енергетичних податків і системи державної допомоги для підприємств. На думку прихильників жорсткої економії, для того, щоб сьогодні в Україні вирішити ці проблеми, має запрацювати система «батога та пряника».
 
Голова Державного комітету України з енергозбереження Ігор Михайленко також підтвердив відсутність органу, який би опікувався проблемою енергозбереження.
 
Він повідомив, що зараз Державний комітет з енергозбереження знаходиться у стадії ліквідації. Щодо сьогоднішнього стану енергоємності ВВП в Україні, він зазначив, що згідно прогнозів він є дуже високим у порівнянні з іншими країнами світу.
 
Але незважаючи на те, що з 2002 року енергоємність валової доданої вартості зменшувалася, ситуація у цій сфері погіршувалася. В першу чергу, це стосувалося застарілого обладнання. Тому нагальним питанням було впровадження нових ефективних технологій та сучасного обладнання у всіх галузях національної економіки, завдяки чому в 2004 році було зекономлено 6 мільйонів тонн умовного палива, що становить на 13% більше показника 2003 року. В грошовому еквіваленті це склало 1 мільярд 600 мільйонів гривень.
 
За його словами, для того щоб вирішити питання енергозбереження, необхідно, по-перше, прийняти такий законодавчий акт як закон України «Про енергоефективність» (нова редакція закону «Про енергозбереження»). Зокрема, Державний комітет вже працює у цьому напрямку. Також необхідно внести зміни до закону «Про оподаткування прибутку підприємств», але насамперед вдосконалення потребує закон «Про комерційний облік ресурсів, передача яких здійснюється мережами».
 
«В кожній галузі повинні бути програми енергозбереження. Ми повинні відновити управління і відділи в обласних адміністраціях. Повинні бути і галузеві і міжгалузеві програми»,— підкреслив Ігор Михайленко.
 
За словами народного депутата України, члена фракції Народної партії Олега Салміна, найближчим часом Україна буде змушена перейти на нові стандарти енергозбереження.
 
Він зазначив, що сьогодні на кожному підприємстві необхідно зробити реконструкцію у сфері енергоспоживання: замінити агрегати, які мають велике споживання, і перейти на альтернативні види палива.
 
«Енергетика сьогодні повинна відповісти, чи в змозі вона перейти на нові види палива. В програмі, яку надало Міністерство палива та енергетики до 2030 року є цифра, яка говорить про те, що ми зменшуємо споживання газу і збільшуємо споживання вугілля та інших альтернативних видів палива, але це тільки цифри, які не підтверджуються ніякими концептуальними програмами. Кожна програма повинна мати етапність реалізації. Цього ми не бачимо»,— повідомив він.
 
Щодо ситуації з газом він зазначив, що якщо в Європі виробництво платить 200 євро, то населення платить 500-600 євро. За його словами, населення України на сьогоднішній день сплачує найнижчу в світі ціну за газ, окрім Туркменістану, де за нього взагалі не сплачують. Він зазначив, що в Україні ціна на газ не буде меншою, а може лише збільшитися.
 
За словами директора енергетичних програм Центру ім. О. Розумкова Володимира Саприкіна, не дивлячись на гарні рапорти керівництва Мінтопенерго, Кабінету Міністрів та НАК «Нафтогазу», сьогодні існує невизначеність з цінами на природний газ і стає зрозумілим, що вони будуть підвищуватися.

«Наприклад, 9 листопада на нафтогазовій конференції в Туркменістані ще раз було підтверджено, що ціна на туркменський газ на наступний рік складе не 44 долари, а 50 доларів за тисячу кубічних метрів. Сьогодні незрозумілим є повідомлення про те, що начебто НАК „Нафтогаз” підписав ціновий протокол з Туркменістаном, адже ми бачимо, що скоріше за все цього не відбулося. Нагадаю, що ми мали підписати цей ціновий протокол до 1 вересня поточного року. Щодо Росії, то вона, згідно підписаному договору, повинна до 2009 року зберігати ціну за свій газ на рівні 50 доларів. На сьогодні нові ціни на газ Росія вже запропонувала Молдові, Азербайджану, Грузії, Польщі і нам також. В першому раунді переговорів ціна склала 160 доларів за 1000 кубічних метрів, другий раунд пройшов більш цікаво ціна стала вже 180 доларів, остання пропозиція «Газпрома» склала 150 доларів за 1000 кубічних метрів»,— повідомив В. Саприкін.
 
 
Наталія Погосова,
кореспондент
 
ELCOMART News
(www.e-news.com.ua)

Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/37506.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua