• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Освітою фахівців в Україні займуться роботодавці

    Опубликовано: 2016-04-01 09:11:54

    Вчора в Україні стартував унікальний соціальний освітній проект UKRAINIAN NEW GENERATION UNIVERSITY, який дозволить підготувати до 20 000 молодих фахівців відповідно до вимог бізнесу. Це стане можливим завдяки участі роботодавців в складанні програм навчання і включенню програм стажування у компаніях в навчальний процес.
    Останнім часом проблема освіти все частіше згадується при спілкуванні з українським бізнесом: «Тісно поспілкувавшись з освітніми установами та представниками бізнесу, ми всі зійшлися в одному - освіта в країні не встигає адаптуватися під запити бізнесу. Молоді фахівці приходячи на роботу після вузу, крім того, що не мають професійних компетенцій, не володіють навичками результативності (soft skills): ефективні комунікації, про-активність, швидкість навчання, робота в команді і т.д. У підсумку, роботодавці витрачають від 3 років і більше на перенавчання співробітника, щоб він зміг відповідати професійним критеріям і був повністю самостійним на займаній ним посаді», - каже голова Асоціації підприємств промислової автоматизації України, Олександр Юрчак.
    Крім того, за даними соціологів, 80% молодих фахівців працюють не за фахом, а 22% і зовсім не працевлаштовані. Після того, як студенти переходять з вузу в руки бізнесу, вони розуміють, що не знають, як себе вести в тому, чи іншому робочому контексті, в той час, як роботодавці продовжують завищувати вимоги до претендентів: «93% роботодавців вважають вкрай важливим наявність у молодих фахівців високого рівня розвитку «навичок результативності» (soft skills), - заявив керівник проекту Ukrainian New Generation University Андрій Заїкін. - Поспілкувавшись з бізнесом і студентами, ми розуміємо ключові проблеми, які виникають в процесі працевлаштування молодих фахівців після отримання диплома. Зараз ми бачимо можливості для вирішення цих проблем і плануємо до кінця 2017 навчити до 20 000 студентів, доповнивши їх утворення комплексним розвитком, так званих, «навичок результативності».
    Формат програми включає 3 етапи: перший - це онлайн модуль, протягом якого студенти набувають певні знання щодо «ключових компетенцій». Другий блок програми (face-to-face) - безпосередньо навчання в форматі інтерактивних тренінгів, бізнес симуляцій, рішень конкретних бізнес кейсів. Третій блок - застосування отриманих знань під час стажування в компаніях. Тут учні не тільки познайомляться з бізнес процесами, а й напишуть відповідний проект, спрямований на вирішення конкретних бізнес завдань », - додала керівник з методології проекту, Олександра Бородіенко.
    У свою чергу, в Європі вже давно практикуються подібні формати навчання. Наприклад, в Польщі і Естонії 50% знань студент отримує в університеті, а решта - під час практичної роботи в компаніях. Зокрема, як зазначила Анастасія Михайлова, проектний координатор Посольства Естонії в Києві, розвиток soft skills в Естонії починається зі школи: «З дитинства діти навчаються того, як робити презентації, працювати в групах, вирішувати деякі проблеми ще зі школи, - каже Анастасія . - У стратегії співробітництва Естонії з Україною на 2016 рік освіта є одним з пріоритетних напрямків. Коли ми отримали інформацію з приводу проекту, нам стало цікаво підтримати таку ініціативу і внести свій вклад в розвиток освіти в Україні », - підкреслила Анастасія Михайлова.
    За словами експертів, програма не тільки навчить бути результативними, успішними і ефективними, а також, допоможе студентам у пошуку першої роботи. Таким чином, в зв'язці з бізнесом та освітнім сектором, а також за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Естонія, UKRAINIAN NEW GENERATION UNIVERSITY здатний не тільки змінити майбутнє молодих українських фахівців, а й підвищити ефективність бізнесу України в цілому.
    На підтримку проекту, в різних регіонах України активно проводяться форсайтні сесії з роботодавцями, під час яких вивчається актуальний попит на компетенції «ідеального працівника», а також, формується програма навчання. Кожен бажаючий зможе взяти участь в ній вже з 1 жовтня, зареєструвавшись на сайті проекту. Чим більше молодих фахівців пройдуть навчання, тим більше продуктивних і ефективних співробітників отримає український ринок.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.