Моніторингова група у складі працівника Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого з прав людини спільно з регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого у Вінницькій області та громадських моніторів відвідала Антопільський психоневрологічний інтернат Вінницької області.
Інтернат розташований у колишньому панському маєтку з великим парком і озером.
У старому приміщенні персонал зумів створити затишні умови: спальні кімнати обладнані спальними місцями, на стінах та підлозі великі гарні килими, на вікнах фіранки та вазони.
У кожного підопічного чиста промаркована постільна білизна і два рушники. Особисті речі також мають індивідуальні номери, які на вимогу директора персонал вишиває так, щоб ззовні їх не було видно (аби люди не ходили з номерами). «Хтось може оцінювати це як дрібницю, але я вважаю, що це свідчить про гуманне ставлення директора до людей», – поділився враженнями громадський монітор Сергій Перникоза.
Територія облаштована для прогулянок підопічних. Під час візиту підопічні вільно гуляли територією, дехто дивився телепередачу в залі для відпочинку, дехто – відпочивав у кімнаті. Підопічні охоче спілкувались з членами моніторингової групи.
Водночас в інтернаті моніторинговою групою було виявлено проблеми і недоліки. Через віддаленість від районної лікарні забезпечення підопічних лікарською допомогою є проблемним, два роки не проводився медичний огляд лікарями-спеціалістами. Через те, що будівля є історичною пам’яткою, складно пристосувати приміщення для потреб мешканців, зокрема кімнати надто великі, душова облаштована лише в окремому приміщенні тощо. Потребує зміни й організація отримання пенсійних коштів та обліку витрат підопічних.
Однак найбільше моніторингову групу вразила організація харчування. «Проаналізувавши меню з 2014 року, ми з’ясували, що перелік страв на сніданок за останні роки абсолютно не змінився: молочна (переважно вівсяна) каша, хліб з маслом, сметаною і джемом. В інтернаті проживають 19 осіб, які потребують дієтичного харчування, зокрема 7 осіб, хворих на гепатит. Однак на час візиту на обід всім були приготовлені однакові страви. До того ж рибні консерви та м’ясо подавали змішаними в одній тарілці з кашею, «страва» мала дуже неприємний вигляд. Тому багато підопічних їли лише м'ясо. До того ж працівниками кухні не лише порушувалася технологія приготування, а й явно була зменшена порція м’яса і рибної консерви», – зазначила регіональний координатор Наталія Гурковська.
За результатами моніторингового візиту буде підготовлено акти реагування Уповноваженого з прав людини України до керівництва Міністерства соціальної політики України та Вінницької обласної державної адміністрації.
|
Новости рубрики:
Квіти у сучасній архітектурі: зелений тренд у дизайні будівель
Як продовжити бронювання працівників на підприємстві? Выгодные отличия двухслойных бумажных стаканчиков Les réserves internationales de l'Ukraine ont diminué jusqu'à 42,4 milliards de dollars Avantages pour les entrepreneurs de Kharkiv : comment cela affectera le budget de la ville Коворкінг та цифрові номади: як працювати віддалено в зручних умовах Knauf quitte le marché russe après le scandale de Mariupol Как выбрать мебель для переговорной комнаты или конференц зала |